Äntligen färdig för läsning - Svenska väljare

Nyhet: 2016-09-14

Nu går den senaste versionen av Svenska väljare att beställa från Wolters Kluwer. Boken är en introduktion till det vetenskapliga studiet av väljarbeteende. Den är en oundgänglig uppslagsbok för studenter, forskare, omvärldsanalytiker, samhällsdebattörer, opinionsbildare, journalister och med-borgare som tänker följa dramatiken under supervalåret 2014 på nära håll. Författarna till boken är professor Henrik Oscarsson och professor Sören Holmberg.

Nu går Svenska väljare att beställa från Wolters Kluwer. Författarna är professor Henrik Oscarsson och professor Sören Holmberg.
Förlagets beskrivning av boken:
”Svenska väljare är en oundgänglig introducerande referensbok för alla som är intresserade av den största kollektiva händelsen i samhället – de allmänna valen. Val och väljarbeteende i Sverige är i många avseenden avvikande från vad vi ser i andra demokratier. Valdeltagandet är bland det högsta i världen. Klassröstningen har visserligen minskat men är fortfarande starkare än i någon annan västlig demokrati. Åsiktsröstningen är mer vänsterhögerpräglad och endimensionell än i något jämförbart land. Väljarnas engagemang i valrörelserna är mer beroende av mediebevakning och mindre på partikontakter eller samtal väljare emellan.
Analyserna i boken Svenska väljare bygger på intervjuer med närmare 80 000 personer genomförda under sex decennier. Serien av svenska Valundersökningar 1956–2014 är Europas längsta. Det rika materialet bidrar till insikter om den politiska utvecklingen och ger ett historiskt perspektiv på det dramatiska riksdagsvalet 2014: Alliansregeringen förlorade och tappade väljare både till Sverigedemokraterna och över blockgränsen till de rödgröna. Det blev ett regeringsskifte trots högerläge i opinionen och trots att Alliansen behöll förtroendet för den ekonomiska politiken. Moderaternas stora väljartapp till Sverigedemokraterna på flyktingfrågan blev avgörande.”