KU-ledamöter och statsvetare diskuterar förbättringar av det svenska valsystemet

Nyhet: 2015-09-23

Forskning om opinion och demokrati är ett av Göteborgs universitets styrkeområden och på tisdag den 29 september kommer det svenska valsystemet och den svenska valadministrationen att diskuteras. Det sker på ett öppet seminarium när Konstitutionsutskottets (KU) ledamöter besöker Göteborgs universitet.

KU besöker statsvetenskapliga institutionen den 29 september för att träffa både forskare och studenter. Under förmiddagen diskuterar KU-ledamöter och studenter KU:s roll som granskare och författningspolitiska utmaningar i svensk demokrati.

På eftermiddagen hålls ett öppet seminarium på temat Vad behöver göras för att förbättra valsystem och valadministration i Sverige? där en del av universitetets demokratiforskning på områdena val, opinion, medier och demokrati presenteras med sex korta föreläsningar.

Seminarieledare är professor Henrik Ekengren Oscarsson. Efter varje föredrag följer frågor och diskussion mellan KU-ledamöter och forskare.

Tid och plats: Kl. 13.15, Göteborgs universitet, Hörsal Dragonen, Sprängkullsgatan 19.

PROGRAM

13.15 Inledning: Om demokratiforskningen vid Göteborgs universitet, Henrik Ekengren Oscarsson, statsvetenskapliga institutionen, Göteborgs universitet

Europaforskning, Linda Berg, Centrum för Europaforskning, Göteborgs universitet

Grundlagskonventet: studenter skapar en ny svensk konstitution, Sofie Blombäck, statsvetenskapliga institutionen, Göteborgs universitet

Standardisera folkinitiativet, Mikael Gilljam, statsvetenskapliga institutionen, Göteborgs universitet

Medieforskning, Annika Bergström, institutionen för journalistik, medier och kommunikation, Göteborgs universitet

Reformer av valadministrationen, Göran Duus-Otterström, statsvetenskapliga institutionen, Göteborgs universitet

Valsystem och väljarbeteende, Henrik Ekengren Oscarsson, statsvetenskapliga institutionen, Göteborgs universitet

Följande KU-ledamöter deltar vid seminariet:
Andreas Norlén (M), Agneta Börjesson (MP), Emilia Töyrä (S), Björn von Sydow (S), Fredrik Eriksson (SD), Tuve Skånberg (KD), Veronica Lindholm (S), Mathias Sundin (FP), Mia Sydow Mölleby (V), Per-Ingvar Johnsson (C), Emanuel Öz (S), Lisbeth Sundén Andersson (M), Patrick Reslow (M) och Berit Högman (S).

Seminariet är öppet för alla, ingen avgift.

Välkommen!

Arrangör och kontakt:
Seminariet i Val, Opinion och Demokrati (VOD), Henrik Ekengren Oscarsson, e-post: henrik.oscarsson(@)pol.gu.se, telefon: 031-786 4666

Om KU
Konstitutionsutskottet (KU) är riksdagens ständiga utskott för kontroll av regeringen och beredning av grundlagsfrågor. KU består av sjutton folkvalda riksdagsledamöter med alla riksdagspartier representerade. På grund av utskottets granskande roll, har man sedan 1991 kommit överens om att dess ordförande alltid skall komma från oppositionen. Utskottets nuvarande ordförande är Andreas Norlén (M) och dess vice ordförande är Björn von Sydow (S).

Hemsida: http://www.riksdagen.se/sv/Utskott-EU-namnd/Konstitutionsutskottet/

Artikeln publicerades först på: pol.gu.se