Valforskarna ska nå en bredare publik

Nyhet: 2017-01-03

Med interaktiva applikationer och visualiseringar ska valforskare vid Göteborgs universitet sprida kunskap om varför väljare röstar som de gör och varför utgången av val blir som de blir. Under 2017 startar ett nytt kommunikationsprojekt som ska åskådliggöra stabilitet och förändring i politiskt beteende mellan åren 1956 - 2014.

Inom Valforskningsprogrammet har statsvetare sedan 1950-talet bedrivit demokratiforskning i syfte att kontinuerligt utvärdera den representativa demokratin och dess aktörer. Databasen med väljarstudier och de tio riksdagsundersökningarna tillhör Europas längsta samhällsvetenskapliga undersökningsserier.

Vill nå ut bredare
En stor del av den forskning som bedrivs inom Valforskningsprogrammet når redan idag en bred publik, som exempelvis undersökningsresultat kring den minskade klassröstningen, den sjunkande partiidentifikationen eller den ökande väljarrörligheten.

– Vi är väldigt angelägna om att redovisa det vi kommer fram till populärvetenskapligt men har likväl en stor mängd resultat som inte är så välkända och det ska vi försöka ändra på nu, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor och föreståndare för Valforskningsprogrammet.

Henrik Ekengren Oscarsson och hans kollegor beviljades innan jul forskningsmedel i Riksbankens Jubileumsfonds (RJ) nya satsning på forskningskommunikation för projektet Visualiseringar av stabilitet och förändring i politiskt beteende 1956-2014.

– Syftet med projektet är att skapa helt nya skräddarsydda visualiseringsverktyg för att på ett kraftfullt sätt kommunicera existerande forskningsresultat om val, väljarbeteende och representativ demokrati till såväl allmänheten som samhällsforskare, studenter, politiska partier, journalister och samhällsplanerare, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Fem typer av data
Under 2017 ska projektet skapa verktyg för att kunna visualisera resultat från fem olika typer av data hämtade från Valforskningsprogrammets olika undersökningsserier:

1) De centrala tidsserierna, 2) Väljarströmmar mellan partierna, 3) Konflikstrukturen i det svenska partisystemet, 4) Åsiktsöverensstämmelse mellan väljare och valda och
5) Partiernas röststöd i olika väljargrupper.

När delprojekten är klara kommer det att finnas interaktiva applikationer och visualiseringsverktyg och helt nya populärvetenskapliga texter att tillgå via Valforskningsprogrammets hemsida, via forskarbloggar och sociala medier samt populärvetenskapliga tidskrifter. Applikationerna ska vara pedagogiska och lätta att använda.

– Användaren ska, som exempel, kunna modellera partiernas röststyrka i olika demografiska väljargrupper och tydligt kunna se vilka väljargrupper som röstar på partiet och bland vilka väljare partierna har sina starkaste och svagaste fästen. Det blir ett nytt sätt för oss att ge perspektiv på demokratins hälsotillstånd i landet, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Finansiering
Projektet tilldelades 480 000 kronor i den första av tre utlysningar i RJ:s nya kommunikationssatsning. 11 projekt beviljades forskningsmedel av de drygt 100 ansökningar som kom in.

Länkar där projektet ska kommuniceras
Valforskningsprogrammets hemsida, www.valforskning.pol.gu.se

Henrik Ekengren Oscarssons blogg, www.henrikoscarsson.com

Valforskning på Twitter, @valforskning