Väljarbeteende i Europaval - Ny bok från Valforskningsprogrammet

Nyhet: 2011-01-12

Boken Väljarbeteende i Europaval handlar om hur och varför svenska väljare röstade som de gjorde i EUP-valet 2009. Valdeltagandet analyseras, men även partivalet och personröstningen. Systematiska jämförelser görs med tidigare svenska EUP-val och med väljarbeteendet i de nationella riksdagsvalen. Svenska väljare jämförs också med väljare i övriga EU-länder. Sverige sätts in på en EU-jämförande karta. Piratpartiets framgång studeras särskilt, liksom utvecklingen av den svenska inställningen till EU – vi har blivit mer positiva och känner oss mer som europeér. TV-reklam ägnas också en speciell uppmärksamhet. Den debuterade i större skala i Sverige i samband med EUP-valet 2009.

Väljarbeteende i Europaval bygger i huvudsak på besöksintervjuer med 1 797 röstberättigade personer genomförda efter 2009 års val. Studien ingår i en serie väljarundersökningar som Statsvetenskapliga institutionen i Göteborg har genomfört i samarbete med Statistiska centralbyrån sedan mitten av 1950-talet.

De flesta författarna är verksamma vid Göteborgs universitet och har tidi-gare skrivit ett stort antal böcker och artiklar om väljare och val, och om Europeiska unionen. Redaktörerna professor Henrik Oscarsson och professor em. Sören Holmberg är huvudansvariga för det svenska Valforskningsprogrammet.

Du kan också beställa ett fysiskt exemplar av boken för 200 kr (då ingår moms och frakt) genom att skicka ett mejl till henrik.oscarsson@pol.gu.se och uppge fakturerings- och leverensadress.

Boken finns tillgänglig i sin helhet på Valforskningsprogrammets hemsida.