• Vi söker en biträdande forskare

[2019-02-20] Är du en statsvetare som vill du vara med och förklara varför väljare röstar som de gör och varför val slutar som de gör? Gillar du dessutom att arbeta självständigt, ta egna initiativ, lösa problem och vara spindel i nätet i ett team? Då ska du söka den lediga anställningen som biträdande forskare!

• Postdoktorer, 1-2 till statsvetenskapliga institutionen och institutionen för journalistik, medier- och kommunikation

[2019-01-16] Forskningsprogrammet Knowledge Resistance: Causes, Consequences and Cures (KR) söker nu 1-2 postdoktorer som förväntas genomföra forskning inom ramen för de två delprojekt som leds av professor Henrik Ekengren Oscarsson (statsvetenskapliga institutionen) och professor Jesper Strömbäck (institutionen för journalistik, medier och kommunikation).

• Valforskningsprogrammet och SOM-institutet är årets statushöjare

[2018-11-21] När undersökningsbranschen i dagarna delade ut MarC Awards 2018 fick Valforskningsprogrammet och SOM-institutet vid Göteborgs universitet priset Årets statushöjare.

• Lottning skulle ge större åsiktsrepresentation i riksdagen än valresultatet

[2018-10-26] Svenska riksdagsledamöter står ideologiskt nära sina väljare i flertalet frågor på den klassiska vänster-högerskalan. Men när det gäller konkreta politiska sakfrågor är åsiktsrepresentationen klart sämre än den skulle vara om riksdagsledamöterna lottades fram. Det visar forskning från Göteborgs universitet.

• Välkommen till Valundersökningen 2018

[2018-08-03] I dagarna skickar Valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet ut inbjudningar till den 28:e nationella valundersökningen som genomförs i Sverige sedan 1956. Under de kommande veckorna bjuds 23 400 slumpmässigt utvalda röstberättigade svenskar i åldrarna 18-80 år in att svara på frågor i en av de längsta samhällsvetenskapliga undersökningsserierna i världen. Kanske är du en av de utvalda? I så fall hoppas vi att du finner undersökningen intressant och spännande att svara på.

• Ladda ner kortfattad fakta om väljare och val

[2018-05-23] Nu har Valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet publicerat ett antal faktablad om val och väljarbeteende på sin hemsida. Dessa beskriver demokratistatistik på ett kortfattat sätt och är gratis och fria att ladda ner.

• Rapport 2018:4 Utvärdering av Sveriges Televisions valkompassfrågor 2018

[2018-05-22] Rapport 2018:4 Utvärdering av Sveriges Televisions valkompassfrågor 2018

• Rekryteringen till Valforskningsprogrammets kampanjpanel är igång!

[2018-05-04] Just nu pågår rekryteringen till en av de stora väljarundersökningar som genomförs inom ramen för Valforskningsprogrammet under valåret 2018. Vår nätbaserade kampanjpanelundersökning är den sjätte sedan starten i samband med valet 2002. Svarspersonerna rekryteras in i den svenska Medborgarpanelen med hjälp av ett stort statistiskt sannolikhetsurval bestående av 33 000 röstberättigade väljare.

• Nya visualiseringar om Svensk väljaropinion

[2018-03-21] Visualiseringsprojektets andra applikation

• Sex månader kvar till val - mindre än två till SOM-seminariet 2018

[2018-03-13] Den 24 april presenterar vi de viktigaste analyserna och trenderna inför det spännande valåret 2018.