Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

"Vi har lärt oss väldigt mycket om valforskning och EU"

Nyhet: 2019-08-26

Under den mest intensiva perioden inför valet till Europaparlamentet 26 maj ansvarade studenterna Kajsa och Maja för den nya satsningen ”Faktablad om EU-val”, ett gemensamt initiativ av Valforskningsprogrammet och CERGU med syfte att förse människor med grundläggande kunskaper inför valet.

Kajsa Evertsson och Maja Sörebro är studenter på Centrum för Europastudier. Under våren gjorde de 20 veckors praktik tillsammans på Valforskningsprogrammet och Centrum för Europaforskning (CERGU).

– Vår huvudsakliga arbetsuppgift var faktabladen som vi jobbade kontinuerligt med under hela perioden. Vi gjorde både layout och skrev texter, och när faktabladen var klara spred vi dem i sociala medier, säger Kajsa.

Föreläste på Vetenskapsfestivalen

Det var inte enbart via sociala medier som kunskap inför EU-valet spreds. Maja och Kajsa deltog på Vetenskapsfestivalen, och tillsammans med två av landets främsta experter på Europaparlamentsval – Linda Berg som då var föreståndare för CERGU och Henrik Ekengren Oscarsson, som leder Valforskningsprogrammet – presenterade de EU-valsfakta för allmänheten.

– Det är både lärorikt och roligt att föreläsa utanför universitetets väggar, säger Maja.

Testa kunskap och lära nytt

Trots att faktabladen upptog mycket av deras tid hann de också med en hel del andra saker under praktiken, som att hjälpa forskare att ta fram grafer och tabeller till rapporter och presentationer till exempel. De deltog också på olika semiarier och blev medförfattare till ett kapitel i en bok.

– På SOM-institutets konferens höll vi en presentation tillsammans med en av forskarna som handlade om EU-opinioner, och vi har varit med och skrivit ett av kapitlen i SOM-institutets senaste bok Storm och stiltje som heter Rekordhögt stöd för EU, säger Maja.

Att göra praktik under utbildningen är mycket populärt bland studenter. Det är ett bra sätt att testa sina kunskaper på, lära sig en massa nytt och knyta kontakter inför arbetslivet.

– Vi har lärt oss väldigt mycket om valforskning och EU, men också om mer praktiska saker som statistikprogram och fått fördjupade kunskaper i Excel. Det har också varit kul att bidra till europeisk forskning genom översättning av frågeformulär som används i hela Europa, och kodningar av partier som Aftonbladet använde i sin valkompass, säger Kajsa.

Vardagsnära praktik

När vi frågar vad som var det bästa med praktiken är de eniga.

– Att släppa första faktabladet var nog en av praktikens höjdpunkter, att få publicera något som vi kände var vårt ”egna” och som vi hade jobbat med under en längre tid, säger Maja.

– Jag håller med, men jag tycker också att det var väldigt lärorikt att vara med när Valforskningsprogrammet deltog på SOM-konferensen i Falkenberg, på Svenska nätverket för Europaforskning i statsvetenskap, och alla de andra intressanta presentationerna vi var med på, säger Kajsa.

Kajsa och Maja är också överens om vilken arbetsuppgift de gillade minst.

– Det var inte så kul att digitalisera kodböcker från tidigare valundersökningar, men vi skyndade på jobbet för att bli klara fort, vilket vi fick beröm för flera gånger.


Bild: Medarbetare på Valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet. Överst från vänster i bild: Sören Holmberg, Richard Svensson, Elisabeth Falk och Linda Berg. Nederst från vänster: Kajsa Evertsson, Maja Sörebo och Henrik Ekengren Oscarsson.

Mer information

Kort om Kajsa Evertsson

Ålder: 23
Kommer från: Göteborg
Läser: Masters’ Programme in European Studies
Framtidsplaner: Att avsluta mina studier på masterprogrammet och att sedan hitta ett jobb som jag tycker är roligt!

Kort om Maja Sörebro

Ålder: 22
Kommer från: Kristinehamn, Värmland
Läser: Europaprogrammet
Framtidsplaner: Planerar att fortsätta studera en masterutbildning vid Göteborgs universitet.

FAKTARUTAN

Centrum för Europastudier (CES) tillhör Statsvetenskapliga institutionen. Här kan du läsa kurser och program i Europakunskap.

Centrum för Europaforskning vid Göteborgs universitet (CERGU) är en mångvetenskaplig forskarmiljö med fokus på Europa.

Valforskningsprogrammet tillhör Statsvetenskapliga institutionen har sedan 1956 genomfört valundersökningar vid varje nationellt val, vid varje val till Europaparlamentet och vid varje folkomröstning. Syftet är att studera varför väljare röstar som de gör och varför val slutar som de gör.

Faktabladen om EU-val, fria att läsa och ladda ner här.
 

AV: Anna-Karin Lundell

Artikeln publicerades först på: pol.gu.se

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2014-01-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://valforskning.pol.gu.se/Aktuellt/Nyheter/Nyheter_detalj//-vi-har-lart-oss-valdigt-mycket-om-valforskning-och-eu-.cid1639332
Utskriftsdatum: 2020-07-15