Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Dags för Valundersökningen 2019

Nyhet: 2019-05-20

I dagarna skickar Valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet ut inbjudningar till Europaparlamentsvalundersökningen 2019. Det är den 29:e nationella valundersökningen som genomförs i Sverige sedan 1956. Undersökningen kommer att bidra med ny kunskap om inflytande och demokrati i Sverige och EU.

Under de kommande veckorna bjuds 10 000 slumpmässigt utvalda röstberättigade svenskar i åldrarna 18-80 år in att svara på enkätfrågor, där forskarna exempelvis vill ta reda på:

• Är väljarna nöjda med hur demokratin fungerar?
• Vilka väljargrupper röstar i valet?
• Minskar förtroendet för politikerna?
• Hur röstar olika ålders- och yrkesgrupper?
• Är ungdomar mer intresserade av politik än äldre?
• Vilka politiska frågor tycker svenska folket är viktigast när de röstar?

Studie av svensk demokrati

Syftet med Valundersökningen 2019 är att beskriva och förklara hur svenska väljare tycker, tänker och röstar i Europaparlamentsvalet 2019. Undersökningen är en av de viktigaste källorna till systematisk kunskap för att ta reda på hur den svenska demokratin fungerar. Resultaten utgör ett underlag för debatten om inflytande och demokratifrågor i Sverige och EU, och hjälper forskarna att ge en rättvisande bild av hur demokratin mår inför den svenska demokratins hundraårsjubileum år 2021.

Alla kan ta del av resultaten

Resultat från undersökningen publiceras fortlöpande på Valforskningsprogrammets hemsida, i form av populärvetenskapliga framställningar och inom ramen för vetenskapliga rapporter, uppsatser, artiklar och böcker. Resultaten används i undervisning vid skolor och univesitet.

Valundersökningen 2019 genomförs av Valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet i samarbete med Statistiska centralbyrån med stöd från Vetenskapsrådet och Riksbankens Jubileumsfond. Valundersökningen 2019 är en del av en större internationell undersökning.

Valforskningsprogrammet tillhör statsvetenskapliga institutionen. Överst från vänster i bild: Sören Holmberg, Richard Svensson, Elisabeth Falk och Linda Berg. Nederst från vänster: Kajsa Evertsson, Maja Sörebo och Henrik Ekengren Oscarsson. 

 

 

AV: Anna-Karin Lundell

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2014-01-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://valforskning.pol.gu.se/Aktuellt/Nyheter/Nyheter_detalj//dags-for-valundersokningen-2019-.cid1629496
Utskriftsdatum: 2020-07-15