Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Hallå där, Henrik Ekengren Oscarsson...

Nyhet: 2016-10-19

… professor i statsvetenskap och föreståndare för svenska Valforskningsprogrammet som kommer att ge oss senaste nytt från Washington när SVT sänder direkt från valbevakningen av presidentvalet i USA den 8 november.

Du är ju expert på svenska val, hur laddar du inför bevakningen av presidentvalet i USA?
– Jag försöker anstränga mig för att följa så många olika flöden som möjligt för att skapa mig en bred bild av händelser, trender och kommentarer. Det är inte lätt att validera eller värdera den störtflod av information som finns att tillgå. Huvuddelen av alla flöden är tiltade åt någondera hållet och det är inte särskilt lätt att veta vad som är sant och vad som är hittepå.

Hur unik är årets kampanj ifråga om hätska utspel och skandalösa avslöjanden jämfört med tidigare år?
– Det är alltid svårt att veta sådant med säkerhet innan ordentliga jämförelser kan göras med tidigare kampanjer. Det heter alltid ”i stridens hetta”, att det vi ser är historiens smutsigaste presidentvalskampanj. Just nu känns förstås 2016 års valkampanj som något helt unikt nytt för historien – inget är normalt eller så är detta det nya normala. Svårt att veta.

Vilka är de främsta skillnaderna mellan amerikanska och svenska väljare? Finns det några likheter?
– En lite intressant likhet är att största delen av den amerikanska och svenska väljarkåren står och väljer mellan två partier i slutskedet av en valrörelse. De flesta svenska väljare har också två övervägda partier som de väljer mellan när vi går in i den avgörande delen av valrörelserna.

– Vi ser också att samma slags konflikter kring identitet, mångkultur, globalisering och kultur växer sig starka i båda väljarkårerna. Men även om konfliktnivån ökat i svensk politik går det förstås inte att jämföra med den starka partipolariseringen i USA. Man pratar där om ”den stora sorteringen” i två allt mer distinkta politiska läger.

Vilken valfråga är viktigast för de amerikanska väljarna?
– Enligt mätningar av ”most important problem facing the country” är det sakfrågor som ekonomi och arbetslöshet som bekymrar flest amerikaner. Missnöjet med det politiska styret är stort, immigration och terrorism/ nationell säkerhet är andra tunga politikområden.

Hur ser valdeltagandet ut och skiljer det sig från tidigare presidentval?
– Obama mobiliserade många svarta väljare och ungdomar till valurnorna när han vann presidentvalet 2008. Då röstade 61,1 procent av väljarna, och valdeltagandet föll tillbaka under 60 procent i valet 2012. Med tanke på att ingen av kandidaterna Clinton eller Trump är särskilt populära, och att många amerikaner känner sig frustrerade och oroliga över kampanjen den här gången så finns risk att valdeltagandet sjunker ytterligare. Samtidigt är polariseringen så pass stark att det antagligen verkar i motsatt riktning. Svårtippat alltså.

Och slutligen vem: vinner valet och varför?
Det ser onekligen positivt ut för Hillary Clinton och demokraterna för närvarande i de opinionsmätningar som publiceras. Men mätningar är mätningar. Valresultat är valresultat. Oavsett vem som vinner kvarstår den stora bilden: ett land med mycket stora sociala, politiska och kulturella motsättningar och en representativ partidemokrati som underpresterar i förhållande till våra högt ställda förväntningar.

AV: Anna-Karin Lundell

Artikeln publicerades först på: pol.gu.se

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2014-01-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://valforskning.pol.gu.se/Aktuellt/Nyheter/Nyheter_detalj//halla-dar--henrik-ekengren-oscarsson....cid1409227
Utskriftsdatum: 2018-02-22