Ladda ner kortfattad fakta om väljare och val

Nyhet: 2018-05-23

Nu har Valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet publicerat ett antal faktablad om val och väljarbeteende på sin hemsida. Dessa beskriver demokratistatistik på ett kortfattat sätt och är gratis och fria att ladda ner.

Det är många faktorer som har betydelse för varför väljare röstar som de gör och varför utgången av val blir som de blir. Det kan exempelvis handla om vilket förtroende väljare har för sina politiker, hur väljare exponeras för valkampanjer och vilka politiska sakfrågor som prioriteras.

På Valforskningsprogrammet har undersökningar om val och väljarbeteende genomförts sedan 1956 i syfte att kontinuerligt utvärdera den representativa demokratin och dess aktörer. Det har resulterat i en databas med en av Europas längsta samhällsvetenskapliga undersökningsserier.

Lättare texter efterfrågas
Resultaten av forskarnas undersökningar brukar spridas till allmänheten via publikationer, föreläsningar, medieframträdanden och närvaro i sociala medier.

– Vi har alltid varit duktiga på att sprida vår forskning till en bredare publik men det finns en stor efterfrågan efter mer lättbegriplig information. Det är därför som vi nu har valt att ta fram det här formatet: Korta, enkla texter och en beskrivande graf, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor och föreståndare för Valforskningsprogrammet.

Aptitretare för nyfikna
Hittills har 22 faktablad publicerats och fler ska det bli med tiden. De är gratis och fria att ladda ner, och för den som är särskilt intresserad av ett ämne ges det också tips på vidare läsning.

– Vi hoppas att faktabladen fungerar som aptitretare för den som vill veta mer. Kanske finns det gymnasieelever därute som kommer bli morgondagens valforskare! Eller så finns det forskare som blir nyfikna och vill fördjupa sig ytterligare i den dataskatt som de 27 nationella valundersökningarna utgör, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Faktablad 2018:4 Hårdare fängelsestraff. Inställning till att införa hårdare fängelsestraff 1991–2014.

Ladda ner
Ladda ner faktabladen via den här länken, https://valforskning.pol.gu.se/faktablad

Kontakt
Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap och föreståndare för Valforskningsprogrammet. E-post: henrik.oscarsson@pol.gu.se