Öppen inbjudan till medverkan i specialnummer av Statsvetenskaplig tidskrift om valet 2018

Nyhet: 2018-02-26

Specialnummer i Statsvetenskaplig tidskrift
Politisk kommunikation under den svenska valrörelsen 2018 är mot bakgrund av de förändringar som har skett sedan den senaste svenska valrörelsen ett relevant fall för systema¬tiska empiriska studier. Kunskapsläget är oklart både när det gäller grundläggande beskriv¬ningar av hur partier, medier och väljare hanterar en helt ny informationsomgivning och när det gäller hur väl etablerade teoretiska modeller och förklaringar inom poli¬tisk kommunikation passar in på en svensk valrörelse inför 2020-talet. Det finns ett stort behov av metodologiskt och teoretiskt nytänkande och utveckling, men också av att pröva hållbarheten av olika antaganden om den svenska politiska kommunikationen som grundar sig på förhållanden i andra länder eller som förekommer i den allmänna debatten.

Mot den här bakgrunden vill vi bjuda in till ett specialnummer av Statsvetenskaplig tidskrift om politisk kommunikation under valrörelsen 2018. Vi välkomnar empiriskt baserade bidrag som handlar om bland annat hur politiska aktörer kommunicerar under valrörelser, hur medierna bevakar valrörelser, hur medborgarna använder sig av olika typer av traditionella eller alternativa medier och informationskällor, om olika typer av medie- och kampanjeffekter, och om samspelet mellan politiska aktörer, medier, och medborgare.

Redaktörer för detta specialnummer kommer att vara Henrik Ekengren Oscarsson och Jesper Strömbäck. Samtliga artiklar kommer att genomgå anonymiserad kollegial granskning (blind peer review). Vi siktar på att specialnumret ska kunna publiceras i maj 2019. Det kommer då att direktpubliceras för fri nedladdning (open source) och presenteras på ett webbinarium. För de som är intresserade av att bidra gäller följande instruktioner:

Deadline för abstract (max 400 ord): 1 juni 2018
Deadline för färdiga artiklar: 14 januari 2019
Maxlängd inklusive blanksteg: 45 000 tecken
Språk: Engelska

Abstraktet bör ange såväl vilken eller vilka teorier som artikeln kommer att utgå från eller pröva och vilken empiri som artikeln kommer att bygga på. För övriga instruk¬tio-ner kring format, referenser etc., se hemsidan för tidskriften: https://statsvetenskapligtidskrift.org/.