Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Praktiktjänst - Våren 2018 finns möjlighet att som student göra en halv eller hel termins praktik på Svenska Valforskningsprogrammet (15 januari-1 juni)

Nyhet: 2017-10-31

Våren 2018 finns möjlighet att som student göra en halv eller hel termins praktik på Svenska Valforskningsprogrammet (15 januari-1 juni).

Valforskningsprogrammet (SNES) vid Statsvetenskapliga institutionen i Göteborg har sedan tidigt 1950-tal hängivet forskning om, val och väljarbeteende samt av tillståndet och utvecklingen av den svenska representativa demokratin. Undersökningsserien är den längsta i Europa och näst längst i världen. Bara i USA har de en längre sammanhängande serie av valundersölningar. Syftet med forskningen är bland annat att förklara varför väljare röstar som de gör och varför val slutar som de gör. Vi spårar och följer trender i svensk valdemokrati och gör jämförelser med utvecklingen i andra länder. Valforskningsprogrammets undersökningar är en del av den offentliga demokratistatistiken. I samband med allmänna val genomför vi systematiska studier av demokratins huvudaktörer: partier, medier och väljare.

SNES är beläget på femte våningen i Samvetet på Sprängkullsgatan 19. Professor Henrik Ekengren Oscarsson leder det svenska Valforskningsprogrammet. Inom svenska Valforskningsprogrammets fasta organisation arbetar 3 personer, förutom Henrik Ekengren Oscarsson, fördelat på biträdande undersökningsledare (Per Hedberg), biträdande forskare (Dennis Andersson) samt seniorforskare (Sören Holmberg). Valforskningsprogrammet samarbetar med fler forskare vid institutionen, i Sverige och runt om i världen.

Inför valet 2018 arbetar SNES just nu med att konstruera den 28:e väljarundersökningen i ordningen. Syfte är att kartlägga trender och mönster i svenska folkets väljarbeteende, attityder och värderingar.
Vi söker dig som tycker att frågeundersökningar, enkäter och opinionsundersökningar är spännande. Du behöver inte ha avancerade kunskaper i statistik, men grundläggande kunskaper i kvantitativa metoder. En förutsättning är att du har lätt för att lära dig använda ny programvara. Exempel på de programvaror vi använder är Excel, Stata och Qualtrics. Har du kunskaper i andra program som Indesign, Filemaker och R är det ett plus. Du behärskar svenska väl i både tal och skrift, samt har goda kunskaper i engelska då vår dokumentation och våra rapporter delvis skrivs på engelska.

Under din praktik kommer du tillsammans med oss på Svenska Valforskningsprogrammet delta i arbetet med samhällsvetenskapliga surveydata i olika former. Detta kan exempelvis innefatta att kommunicera med och svara på frågor från enkätrespondenter via mejl och telefon, att diskutera utformningen av undersökningar och enkätfrågor, att programmera webbenkäter, förbereda datamängder som ska analyseras av forskare, att sammanställa rapporter över datainsamlingar, samt att analysera och rapportera resultat från metodologiska tester.

Ansökan: För att ansöka om praktik på SNES: skicka ditt CV och ett introduktionsbrev om högst en A4 till biträdande forskare Dennis Andersson dennis.andersson@gu.se senast den 13 november 2017. Intervjuer och antagning kan ske löpande så vänta inte med att skicka in din ansökan.
 

AV:

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2014-01-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?