Rapport 2018:4 Utvärdering av Sveriges Televisions valkompassfrågor 2018

Nyhet: 2018-05-22

Idag släpper Valforskningsrogrammet rapporten Utvärdering av Sveriges Televisions valkompassfrågor 2018. I rapporten har vi på uppdrag av SVT analyserat ett stort antal politiska sak- och prioriteringsfrågor med syftet att ge ett underlag till vilka frågor som bäst särskiljer valmanskåren som helhet, samt vilka frågor som är bäst på att separera sympatisörer till ideologiskt närliggande partier. Resultaten i rapporten fungerar bland som underlag till vilka frågor som inkluderas i SVT:s planerade valkompass. Rapporten bidrar också till att på ett systematiskt sätt kartlägga den svenska åsiktsrymden bland partiernas sympatisörer inför 2018 års riksdagval. Den innehåller en rad visualiseringar av partiernas sympatisörers spatiala placeringar, både i enskilda sakfrågor, samt längs de så kallade GAL/TAN och vänster/höger skalorna.