Riksbankens Jubileumsfond stödjer Riksdagsundersökningen 2018

Nyhet: 2018-02-23

Valforskningsprogrammet vid Statsvetenskapliga institutionen har erhållit stöd från Riksbankens Jubileumsfond (SAR 18:1037-1) för genomförandet av den 11:e undersökningen av folkets främsta företrädare: de 349 ledamöterna av den svenska Riksdagen.

Den första Riksdagsundersökningen genomfördes redan 1969. Serien av riksdagsundersökningar är världsunik och har legat till grund för ett stort antal studier av den representativa demokratins funktionssätt, inte minst när det gäller brännande frågeställningar om representativ demokrati, åsiktsöverensstämmelse mellan väljare och valda och politikers karriärvägar. Docent Patrik Öhberg är ansvarig primärforskare för Riksdagsundersökningen 2018. Projektets vetenskapliga råd består av David Karlsson, Peter Esaiasson, Sören Holmberg, Lena Wängnerud, Mikael Gilljam och Henrik Ekengren Oscarsson. Studien riktar sig till de nyvalda riksdagsledamöterna efter 2018 års val och genomförs under vintern 2018-2019. Ett stort antal forskare kommer att använda resultaten för vetenskapliga uppsatser, artiklar och böcker under kommande år.