Välkommen till Valundersökningen 2018

Nyhet: 2018-08-03

I dagarna skickar Valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet ut inbjudningar till den 28:e nationella valundersökningen som genomförs i Sverige sedan 1956. Under de kommande veckorna bjuds 23 400 slumpmässigt utvalda röstberättigade svenskar i åldrarna 18-80 år in att svara på frågor i en av de längsta samhällsvetenskapliga undersökningsserierna i världen. Kanske är du en av de utvalda? I så fall hoppas vi att du finner undersökningen intressant och spännande att svara på.

Syftet med Valundersökningen 2018 är att beskriva och förklara hur svenska väljare tycker, tänker och röstar i 2018 års riksdagsval. Undersökningen är den viktigaste källan till systematisk kunskap om varför 2018 års val slutade som det gjorde. Resultaten kommer att ge nya insikter om hur den svenska demokratin mår och utvecklas. Undersökningen gör det möjligt att jämföra resultaten med svenska val under perioden 1956-2018 och med mer än 50 andra länder. De nya forskningsdata ger ett utmärkt underlag för forskare i Sverige och internationellt att bättre förstå politisk förändring. Data ligger som grund för vetenskapliga publikationer, läromedel och utredningar under lång tid framåt. Resultaten görs tillgängliga för den allmänna debatten om demokratin i Sverige.

Valundersökningen 2018 genomförs av forskare vid Statsvetenskapliga institutionen, Göteborgs universitet under ledning av professor Henrik Ekengren Oscarsson. Undersökningen genomförs i samarbete med Statistiska centralbyrån och finansieras genom ett regeringsuppdrag till Göteborgs universitet och med infrastrukturstöd från Riksbankens Jubileumsfond och Vetenskapsrådet.