Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Visualiseringsprojektets första applikation släppt

Nyhet: 2017-12-21

Valforskningsprogrammet lanserar idag tillsammans med Datastory den första webbapplikationen i en längre serie. Samarbetet sker inom ramen för vårt folkbildande RJ-finansierade projekt om forskningskommunikation genom datavisualisering. Syftet med projektet är att Valforskningsprogrammets forskningsresultat ska kunna få större spridning till en bredare publik. (Klicka här för att se instruktionsfilmen)

Steg 1: Sätt ihop din egen regering på basis av det aktuella opinionsläget
Den första applikationen heter "Blir det ett lyckligt äktenskap?" där användaren kan sätta ihop sin egen regering eller experimentera sig fram till oortodoxa lösningar. Grundförutsättningarna -- en beräkning av partiernas riksdagsmandat om opinionsläget vore ett valresultat -- hämtas från Valforskningsprogrammets sammanvägning av de senaste opinionsmätningarna, den så kallade Mätningarnas Mätning (MäMä). Matematiskt finns många kombinationer som når över 175 mandat och egen riksdagsmajoritet. Men politiskt är det inte lika enkelt.
 

Steg 2: Undersök om din regering har väljarstöd för att kunna hålla ihop
Med hjälp av data från de senaste Valundersökningarna och SOM-undersökningarna får vi en uppfattning om var partiernas väljare och sympatisörer står i en lång rad sakfrågor. I applikationen kan du med ett enkelt klick ta fram de sakfrågor där din favoritregering har bäst/sämst förutsättningar att komma överens givet var deras väljare positionerar sig.
 

Här kan du ta del av en film från Datastory som visar hur du använder applikationen.

Läs mer om projektet här och här.

AV:

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2014-01-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?