Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Om oss

Forskning om val och representativ demokrati har en lång tradition på statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet. Det svenska Valforskningsprogrammet drivs av professorn i valforskning Henrik Ekengren Oscarsson. Valforskningsprogrammets verksamhet finansieras genom ett särskilt uppdrag till Göteborgs universitet och med hjälp av stöd från olika forskningsråd såsom Vetenskapsrådet och Riksbankens jubileumsfond.

I Valforskningsprogrammets regi bedrivs ett av institutionens specialseminarier (Val, Opinion och Demokrati) och morgonmöten varje fredag under terminstid.

Personal 2019/2020

Valforskningsprogrammets personal består för närvarande av Per Hedberg (biträdande undersökningsledare), Richard Svensson (databasansvarig), Jakob Ahlbom (biträdande forskare) och Sara Persson (biträdande forskare). Arbetet leds av professor Henrik Ekengren Oscarsson i samverkan med primärforskare för olika undersökningsserier, såsom Linda Berg (Europaparlamentsvalundersökningen 2019), Patrik Öhberg (Riksdagsundersökningen 2018) och inom ramen för olika infrastrukturprojekt såsom Monitoring Electoral Democracy in Europe (MEDEM) med Maria Oskarson som ansvarig. Sören Holmberg är knuten till Valforskningsprogrammets verksamhet i egenskap av seniorprofessor.

Valforskningsprogrammets arbetsgrupp

Valforskningsprogrammet är ett forskarnätverk består av omkring 25 forskare som är intresserade av val- och opinionsforskning. Gruppen deltar i arbetet genom regelbundna seminarier, projekt och vetenskapliga publiceringar inom ramen för Valforskningsprogrammet. Några av forskarna är också de som ansvarar för de olika undersökningar som genomförs inom ramen för programmet. Verksamhetens omfattning varierar över tid och beror på i vilken utsträckning forskarna röner framgångar i konkurrens om forskningsmedel från olika forskningsråd.

Rådgivande kommitté

Valforskningsprogrammets rådgivande kommitté (advisory board) består av professor Åsa von Schultz från Helsingfors universitet (ordförande), Rune Stubager, Århus Universitet och Johannes Bergh, Institutt for Samfunnsforskning i Oslo.

Historisk bakgrund

Redan från starten har Valforskningsprogrammets fokus legat på att empiriskt analysera och undersöka hur den representativa demokratin fungerar, med utgångspunkt i normativa teorier om demokrati (se t ex Dahlberg, Oscarsson & Wängnerud 2013). I sex decennier har denna forsknings tradition förts vidare av olika grupper på Valforskningsprogrammet. Arbetet har resulterat i en av världens mest imponerande longitudinala (tidsserier) dataserier, vilket gör Sverige till en i gruppen av länder som går i bräschen vad gäller internationell valforskning. Svenska Valforskningsprogrammet har de längsta tidsserierna i världen näst efter det amerikanska Valforskningsprogrammet. Valforskningsprogrammet genomför, sedan 1956, en valundersökning vid varje nationellt val som hålls i Sverige, vid varje Europaparlamentsval och varje vid folkomröstning.

Valforskningsprogrammets databaser

Valforskningsprogrammets databaser utgörs främst av 29 nationella valundersökningar genomförda i samband med val, folkomröstningar och Europaparlamentsval (1956-), men även riksdagsundersökningar (1969-), kandidatundersökningar (1995-), kampanjpanelstudier (2002-), vallöftesstudier och sammanvägningar av opinionsmätningar.

Data från Valforskningsprogrammet görs tillgängliga för forskning och tillhör de mest populära att beställa hos Svensk Nationell Datatjänst (SND) och används ofta av forskare från olika discipliner och universitet runt om i Sverige. Dataserien beställs också av många internationella universitet runt om i världen.
 

 

Sidansvarig: Jakob Ahlbom|Sidan uppdaterades: 2019-10-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?