Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Om oss

Forskning om val och representativ demokrati har en lång tradition på statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet. Det Svenska Valforskningsprogrammet drivs av professorn i valforsking Henrik Ekengren Oscarsson tillsammans med biträdande undersökningsledarna Per Hedberg och Dennis Andersson.

Valforskningsprogrammets arbetsgrupp

Valforskningsprogrammets arbetsgrupp beskrivs bäst som ett nätverk av 25 forskare på Göteborgs universitet intresserade av val- och opinionsforskning. Gruppen deltar i arbetet genom regelbundna seminarier, projekt och vetenskapliga publiceringar inom ramen för Valforskningsprogrammet. Några av forskarna är också de som ansvarar för de olika väljarundersökningarna som genomförs varje valår.

Rådgivande kommitté (Advisory board)

Valforskningsprogrammet håller just nu på att bilda en rådgivande kommitté (Advisory board). Ordförande för kommittén är professor Åsa von Schultz från Mittuniversitetet.

Historisk bakgrund

Redan från starten har Valforskningsprogrammets fokus legat på att empiriskt analysera och undersöka hur den representativa demokratin ”mår”, med en försiktig utgångspunkt i normativa teorier om demokrati (see Dahlberg, Oscarsson & Wängnerud 2013). I sex decennier har den tradition förts vidare av olika grupper på Valforskningsprogrammet. Arbetet har resulterat i en av världens mest imponerande longitudinala (tidsserier) dataserier, vilket gör Sverige till en i gruppen av länder som går i bräschen vad gäller internationell valforskning.
Svenska Valforskningsprogrammet är idag det största pågående projektet och vi har de längsta tidsserierna i världen näst efter det amerikanska Valforskningsprogrammet. Valforskningsprogrammet genomför, sedan 1956, en valundersökning vid varje nationellt val som hålls i Sverige, vid varje Europaparlamentsval och varje vid folkomröstning.

 

Svenska Valforskningsprogrammets primärforskare

 

 

 

 

Valforskningsprogrammets databas

Valforskningsprogrammets data består idag av 27 nationella valundersökningar, 4 folkomröstningsundersökningar och 4 Europaparlamentsvalundersökningar. Dataserien är bland de mest populära att beställa hos Svensk Nationell Dataservice (SND) och används ofta av forskare från olika discipliner och universitet runt om i Sverige. Dataserien beställs också av många internationella universitet runt om i världen och bara under året 2014 distribuerades dataserien 388 gånger (för mer information läs under fliken ”Data”).
Valforskningsprogrammets dataserie är också tillsammans med andra valforskningsprogram en integrerad del av ett stort antal internationella projekt som ”Beliefs in Government project” (Kaase & Newton 1995), ett annat projekt med om de tre EU-folkomröstningarna (Jenssen, Pesonen & Gilljam 1998) och ”European Voter” projektet. Framförallt har Valforskningsprogrammet fungerat som en plattform för den svenska delen av ”Comparative Study of Electoral Systems” (CSES) (Klingemann 2009) och nu senast även till ”True European Voter” (TEV) och ”Nordic Research Group on Elections and Democracy” projekten (Bengtsson, Hansen, Narud, Hardarson & Oscarsson 2013).
 

 

Sidansvarig: Dennis Andersson|Sidan uppdaterades: 2017-05-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?