Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Pågående projekt

Här kan du läsa om några av de projekt, samarbeten och nätverk som Valforskningsprogrammets forskare just nu engagerar sig i.


Visualiseringsprojektet

Under 2017 stödjer Riksbankens Jubileumsfond vårt projekt Stabilitet och förändring i politiskt beteende 1956-2014 som syftar till att utveckla nya sätt att presentera resultaten från valforskningsprogrammets dataskatter under perioden 1956-2014. I samverkan med företaget Lapidus interactive tar vi fram interaktiva webbapplikationer som visualiserar väljarströmmar, partiers stöd i olika väljargrupper och väljargruppers ideologiska positioner i spatiala modeller över det svenska partisystemet. Resultaten från projektet kommer att användas på den här hemsidan.

 

Comparative Study of Electoral Systems (CSES: Sweden V VI)

Sverige deltar sedan 1995 i ett unikt länderjämförande samarbetsprojekt kallat The Comparative Study of Electoral Systems (CSES). Samarbetet mellan nationella valforskarteam runt om i världen möjliggör systematiska analyser av väljarbeteende under varierande institutionella omständigheter. Fler än 200 forskare från 60 länder deltar aktivt i projektet för att nå bättre förståelse av grundläggande frågor om varför väljare deltar i val och varför de röstar som de gör. CSES är det viktigaste långsiktiga internationella samarbetsprojektet för svensk forskning om val, opinion och demokrati. För närvarande pågår försök att säkra finansieringen av ett fortsatt svenskt deltagande i CSES under åren 2018-2023. (Infrastrukturansökningar inlämnade till Riksbankens Jubileumsfond och Vetenskapsrådet).

CSES hemsida : CSES Publikationslista : Beställ CSES-data : Projektbeskrivning (ansökan)

 

SNES Cumulative Data Set 1956-2014

Valforskningsprogrammets databaser rymmer några av europas längsta undersökningsserier inom samhällsvetenskap. Inom ramen för vår verksamhet pågår en ständig databasvård av dessa skatter för att öka tillgänglighet, användning, dokumentation och jämförbarhet. Nu fortsätter arbetet med att bygga vidare på en kontinuitetsdatamängd bestående av samtliga svenska Valundersökningarna (1956-2014).

 

Riksdagsundersökningen 2018

Med stöd från Riksbankens Jubileumsfond (SAR 18:1037-1) genomför Valforskningsprogrammet  under vintern 2018-2019 den 11:e undersökningen av folkets främsta företrädare: de 349 ledamöterna av den svenska Riksdagen. Den första Riksdagsundersökningen genomfördes redan 1969. Serien av riksdagsundersökningar är världsunik och har legat till grund för ett stort antal studier av den representativa demokratins funktionssätt, inte minst när det gäller brännande frågeställningar om representativ demokrati, åsiktsöverensstämmelse mellan väljare och valda och politikers karriärvägar. Docent Patrik Öhberg är ansvarig primärforskare för Riksdagsundersökningen 2018. Projektets vetenskapliga råd består av David Karlsson, Peter Esaiasson, Sören Holmberg, Lena Wängnerud, Mikael Gilljam och Henrik Ekengren Oscarsson. Studien riktar sig till de nyvalda riksdagsledamöterna efter 2018 års val.

Comparative Party Pledge Group (CPPG)

Comparative Party Pledge Group (CPPG) forskar på vallöften och genomför jämförande forskning mellan ett stort antal länder. Gruppen startades 2008 av Elin Naurin (Göteborgs universitet), Terry Royed (University of Alabama) och Robert Thomson (Monash University). En av de senaste publikationerna är “The fulfillment of parties’ election pledges: a comparative study on the impact of power sharing” och kommer publiceras i tidsskriften American Journal of Political Science under våren 2017 (Thomson, Robert, Royed Terry, Naurin Elin, Artés Joaquín, Costello Rory, Ennser-Jedenastik Laurenz, Ferguson Mark, Kostadinova Petia, Moury Catherine, Pétry François, Praprotnik Katrin). Gruppen skriver också på en bok som kommer innehålla analyser av 20 000 vallöften från 12 olika länder – Redaktörer är Elin Naurin, Terry Royed and Robert Thomson (University of Michigan Press).
Om du är intresserad av forskningen kring svenska partiers vallöften finner du här en referenslista. En svensk sammanfattning finner du på bloggen Politologerna.  

Svenska partiers valmanifest 1991-2014: VM91 | VM94 | VM98 | VM02 | VM06 | VM10 | VM14 |

Listor över partiernas vallöften 1991-2014 (uppdateras)

Via SND:s länk hittar du historiska valmanifest med start år 1887. Kan du inte få nog av Svenska partiprogram? Ta SND och Språkbankens "Gissa parti"-quiz!

 

Comparative Candidate Survey : Sweden (CCS)

The Comparative Candidate Survey är ett internationellt forskningsprojekt om valkampanjer. I projektet ingår fler än 30 länder. 
Syftet med projektet är att studera den moderna valkampanjen. Ett särskilt intresse riktas mot den roll som den enskilde kandidaten har i riksdagsvalet i relationen till partierna. Vi vill också veta hur kandidaterna ser på politiken och demokratin i Sverige, samt få en bild av vilka de svenska kandidaterna är. Genom att samordna studier från andra länder öppnas möjligheter för att sätta in Sverige i ett internationellt perspektiv.
 Två gånger har Sverige deltagit i projektet, 2010 och 2014. Alla riksdagspartier samt kandidaterna från Feministiskt Initiativ ingår i studien. Ansvarig för den svenska delen är Patrik Öhberg. För den som vill veta mer om projektet kan läsa här: http://www.comparativecandidates.org/

 

Consideration Set Models of Voting behavior (CSM)

Riksbankens Jubileumsfond finansierar projektet Developing Consideration Set Models for Voting Behavior. Syftet är att utveckla nya modeller för att förklara varför väljare röstar på de partier de gör. Under 2014 genomfördes en omfattande paneldatainsamling för att ta reda på mer om väljarnas beslutsprocesser. Deltagare i projektet är Henrik Ekengren Oscarsson, Maria Oskarson, Annika Fredén och Jacob Sohlberg. Valforskningsprogrammet har initierat ett internationellt forskarnätverk på området som under 2017 arbetar fram ett specialnummer om CSM för publicering i tidskriften Electoral Studies.

 

The Research Handbook of Political Partisanship

Under åren 2017-2020 är Sören Holmberg och Henrik Oscarsson redaktörer för handboken i politiskt anhängarskap. Boken ges ut av Edward Elgar och kommer att bli en volym på närmare 700 sidor. Fler än trettio forskare från hela världen deltar i projektet. Syftet med boken är att erbjuda en komplett introduktion till den internationella forskningen om partianhängarskap: definitioner och normativa utgångspunkter, data och mätmetoder, hur partianhängarskap skapas och hur partianhängarskap påverkar attityder, beteenden och demokratiers funktionssätt.

Deltagarlista | Projektbeskrivning

 

Sidansvarig: Dennis Andersson|Sidan uppdaterades: 2018-04-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?